Atrita reumatoidă poate fi o boală invizibilă

O boală invizibilă este, în general, definită ca orice afecţiune cu simptome, caracteristici sau consecinţe indetectabile sau greu observabile de către alţii. Pe scurt, nu pari bolnav, aşa că nu treci drept bolnav.
Simptome vizibile – simptome invizibile

Bolile invizibile sunt percepute diferit de către bolnavi. Dacă unii oameni se simt oarecum liniştiţi şi chiar măguliţi de faptul că arată bine în ciuda bolii, alţii încearcă din răsputeri să ascundă efectele vizibile. La fel se întâmplă şi cu bolnavii de poliartrită reumatoidă.
Deformările articulare nu sunt singurele caracteristici ale artritei inflamatorii

Majoritatea oamenilor sunt conştienţi de faptul că deformările articulare se numără printre semnele şi simptomele AR. Deformarea mâinilor este o consecinţă vizibilă şi foarte comună acestei boli. Inclusiv deformarea picioarelor este corelată cu AR, doar că această problemă este mai uşor de camuflat de către bolnavi. Dar, atenţie, artrita reumatoidă nu se rezumă la aceste probleme!

Semne şi manifestări invizibile ale artritei reumatoide

Durere Chiar dacă ţi se poate citi durerea pe chip, cei din jur n-au cum să-şi dea seama de ce probleme suferi. N-au cum să-şi dea seama dacă durerile sunt acute sau cronice, uşoare sau severe, sau să surprindă alte detalii legate de starea ta în acel moment.

Inflamaţie AR este o formă de artrită inflamatorie. Inflamaţia este parte integrantă a mecanismului subiacent cauzator de leziuni articulare. Procesul inflamator este un fenomen fiziologic intern, şi care nu transpare la exterior.

Oboseală permanentă Este adesea o povară uriaşă pentru bolnavii cu AR. Deşi această stare de epuizare nu este foarte bine înţeleasă de către medici, principalii contributori identificaţi sunt durerea, inflamaţia şi somnul insuficient.

Rigiditate articulară Durerile şi inflamaţia articulară produc rigiditate, ceea ce limitează autonomia de mişcare. Această rigiditate este cel mai accentuată dimineaţa.

Edeme articulare Infalamaţia articulară poate produce edeme. Adesea, zonele afectate sunt acoperite de haine, aşa că nu sunt direct observabile.

Anemie Bolnavii de AR dezvoltă deseori o anemie tipică bolilor cronice. Bineînţeles, nici această afecţiune nu este vizibilă.

Nu numai că aceste simptome şi semne fizice ale AR sunt invizibile, ci şi efectul lor asupra calităţii vieţii pacientului. AR poate afecta mai multe dimensiuni ale vieţii, mai ales viaţa profesională, viaţa de familie şi viaţa socială, ridicând obstacole atât funcţionale cât şi psihice.
Sfaturile unui psiholog asupra gestionării problemelor ridicate de bolile cronice invizibile

Francie Hartsog, medic psiholog în North Carolina, SUA, se confruntă şi ea cu efectele unei boli reumatoide şi are o perspectivă unică asupra acestor boli. Iată ce sfătuieşte ea:

„Când suferi de artrită reumatoidă, este important să-ţi focalizezi energia asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii. Respectarea unui plan de tratament potrivit, împreună cu o atitudine de acceptare a schimbărilor pe care le generează boala, te poate ajuta enorm. Frustrarea este o parte inevitabilă a AR şi este generată de mai multe aspecte ale bolii. Ştiind că faci tot posibilul ca să duci o viaţă normală în ciuda bolii a trăi bine cu RA, trebuie să lupţi să depăşeşti aceste frustrări.”

Leave a Reply